Russian עברית
 
 
 
   
מאמרים
אסתטיקת הפה והחיוך

אסתטיקה של הפה והחיוך שיניים, קמטים ומבנה הפנים - מה הקשר ?
הפה והשפתיים הינם החלק הפעיל ביותר בפנים ובשל כך הם משפיעים על המראה הכולל של חצי הפנים התחתון, הפרופיל, הסנטר והאף. בעת שיחה מתמקד מבטו של עמיתנו לשיחה באזור זה של הפנים.

אין היום אדם שאינו מודע לכך שחלק חשוב מאוד מחזות הפנים, היא מערכת שיניים מלאה וסדורה, באופן שתהייה הרמונית עם הפנים, ובמושגים של היום רצוי שתהייה בהירה ככל שניתן. כולנו מכירים את תחושת האכזבה כאשר בחורה יפה מחייכת ולפתע נחשפות שיניים שחורות, חסרות או עקומות. ברגע זה כל הפנים השתנו.

לעומת זאת מעטים מבינים שחסר - ולו חלקי של שיניים, פוגע בחזות הפנים, בסימטריה, ולעיתים גורם לשקיעת הלחי או השפה. חסר של שיניים קדמיות מהווה בעיה אסטטית ברורה לכל.
חסר של שיניים אחוריות, שלעיתים אף אינו נראה לעין בחיוך, עלול לגרום לבעיה חמורה בהרבה. הבעיה הופכת מורכבת יותר אם ישנה פגיעה באורך השיניים או חסר בשני צידי הפה של השיניים האחוריות, אזי יש לנו תופעה של "שקיעת שפתיים", בעגה המקצועית מכנים זאת אובדן המימד האנכי - הפה "נסגר" יותר מדי.
אבדן גובה אנכי "שקיעת שפתיים" גורר אחריו מכלול של שינויים במבנה הפנים:
-
קמטים בשפה עליונה, בדומה ל"קמטי עישון".
-
הדגשת והעמקת קמטי ההבעה, Naso labial fold . - שינוי זוויות הפה. זוויות הפה נוטות כלפי מטה במקום כלפי מעלה.
-
שפתיים דקות יותר ושקועות פנימה לתוך חלל הפה.
-
הבלטה יחסית של האף והסנטר. בולט במיוחד בפרופיל, אף בולט ונוטה מטה, סנטר בולט ונוטה מעלה. פרופיל "זקן".
אדם לא מקצועי יתקשה להבין את פשר המראה ה"זקן" ועוד יותר יתקשה להבין שהפיתרון טמון בשיקום של המשנן והחזרת השיניים למיקומן המקורי, תוך פיצוי על אובדן המימד האנכי, דהיינו החזרת הגובה שאבד לקדמותו.
פתרונות המנסים לטפל ישירות בבעיית השפה והקמטים, כמו הזרקת חומרי מילוי, הדגשת ועיבוי שפתיים או ניתוחי פלסטי של אף/סנטר, גם אם יתנו פתרון זמני לבעיה, לא יעצרו את תהליך "ההזדקנות המואץ" של הפנים, שכן הגורם לכך לא טופל.
ננסה להבין באילו מיקרים שקיעת השפתיים והיווצרות קמטים סביבן מצריך התערבות מקצועית של רופא השיניים.
המקרה השגור ביותר הינו חסר של שתים או שלוש שיניים טוחנות בצד אחד של הלסת. היות וחסר זה אינו בולט לעין, לא ממהרים לשקם ולשחזר את השיניים האבודות. במקרה זה הלחי בצד הזה שוקעת מעט פנימה. תופעה זו בולטת יותר אצל נשים רזות. ככל שהזמן חולף השקיעה מחריפה (הלחי בחלקו שריר, מתאים עצמו לחלל שנוצר), עם הזמן שיניים מאותה לסת זזות הצידה, והשיניים מהלסת השנייה בוקעות לכוון הלסת החסרה, כל עוד אין "מעצור". יש לזכור ששיניים ממשיכות לבקוע כל החיים ומה שעוצר אותן הוא המגע עם שיניים מהלסת הנגדית. ברגע ששן נעקרת, השן הנגדית לה מתחילה לבקוע מחדש ולצאת ממקומה. ככל שמתערבים בטיפול מוקדם יותר, הטיפול מצומצם יותר לחסר השיניים המקורי, כי עדיין לא נגרמו נזקים נגררים.

מיקרה אחר, שאינו נדיר, חסר בשני צידי הלסת של השיניים הטוחנות. גם במקרה זה הפגם אינו בולט לעין ולכן לא ממהרים לטפל בו מסיבה אסטטית. במקרה זה נוצר קושי, גם אם לא מודע בלעיסה, הגורם לכך שחלק מפעולות הלעיסה והטחינה עוברות לשיניים הקדמיות יותר. השיניים הקדמיות מקבלות עתה תפקיד שהטבע לא הועיד להן ולא תמיד תעמודנה בעומס הנוסף שהוטל עליהן. עם הזמן השיניים הקדמיות נוטות בשל כך קדימה ומרווחים נפתחים בין השיניים שקודם לכן היו צמודות זו לזו. עתה כאשר המראה של השיניים הישרות משתנה, נזעקים לרופא השיניים לתקן בעצם את הרווחים שנפתחו, אבל מגלים באחור שהבעיה מורכבת יותר,ומצריכה גם פיתרון שיקומי נרחב. ניתן לטפל בבעיית המרווחים באופן שמרני, מקומי ומיידי, אך אם לא תטופל כל הבעיה התהליך ימשיך להתדרדר.

במקרה קיצוני יותר, כאשר נאלצים לעקור מספר רב של שיניים, מתרחש תהליך של ספיגה של הלסת בכל הממדים : הן בגובה והן ברוחב. במצב רגיל, השיניים, ועימן העצם התומכת של שתלים, מהווים משענת לשפתיים. בהעדר תמיכה זו, השפתיים שוקעות במידה ניכרת לכוון פנים. הפתרון במקרים אלה הוא השתלת עצם ושתלים, או ביצוע תותבת עם שוליים בעובי המתאים, כך שהשפתיים יקבלו את התמיכה שאבדה. לא אחת אנחנו מגזימים בעובי השולים של התותבת והמטופלת מקבלת כבונוס מעין עיבוי שפתיים ומילוי קמטים.

דוגמא שכיחה נוספת, בה ישנה פגיעה באורך השיניים היוצרת עם הזמן שקיעה של השפתיים, הינה שחיקת שיניים. זוהי פעולה לא מודעת, לא נשלטת ובד"כ בלילה. במקרים אלה השיניים מתקצרות באיטיות רבה, ובד"כ השינוי כה איטי שהמטופל אינו שם ליבו לכך זמן רב. גם כאן התוצאה הינה אובדן המימד האנכי, המלווה בסימנים של הופעת הקמטים בזוויות הפה ובניגוד למצבים הקודמים, בעת דיבור או חיוך לא נראה שיניים (השיניים התקצרו). הפתרון במקרים אלו הוא החזרת הגובה שאבד ובמקביל מניעת המשך תופעת השחיקה ע"י שימוש בסד לילה.

לסיכום, מצבים דנטליים, הגורמים להופעת שינויים במראה השפתיים וחצי פנים תחתון, הם רבים ומגוונים. אולם, מעטים מודעים לכך שיש לתת מענה ראשוני לגורם הבעיה על ידי שיקום דנטלי מתאים, לפני ניסיונות לעקוף את שורש הבעיה. הצלחת הטיפול תלויה בשיתוף פעולה של המטפלים באזור זה.

קוסמטיקאיות, רופאי שיניים ופלסטיקאים צריכים לעבוד כצוות לטובת מטופליהם.

ד"ר גלית כהן, מומחית לרפואת הפה
טיפול שיניים בהרדמה כללית הלבנת שיניים טיפול שיניים
http://62.219.83.33/Galit-clinics/drGalitkohen.html

 
Copyright © LBDent 2009. Site created and developed by DigitalCG